Are you considering moving from Magento 1 to Magento 2.1? Well, migrating to Magento 2 from Magento 1 is more of a necessity and less of an option for store owners. What’s more, switching to this future-ready e-commerce platform can be an awesome idea!
Magento, the most popular e-commerce platform, keeps improving the security and functionality with upgrades regularly. Migration to Magento 2.1 can thus be rewarding in numerous ways. But, you need to keep in mind that migration to a newer version can put your production environment at the risk of downtime or failure. This is because; these upgrades involve a completely new approach, coding standards and environment.

Magento 2

Here are a few challenges which you may come across when moving from Magento 1 to Magento 2.1!

 

Key Issues You May Face While Migrating To Magento 2 Along With Their Solution

1. Inability To Update/Edit Categories

While migration to Magento 2, you may face a challenge with Category attributes. Editing any category from backend may give you an exception – Undefined offset in ReadHandler.php on line 166. When explored, you will find that it is due to the missing of custom category attributes’ values that the exception is coming from.
Solution: The issue of failure to edit or update categories can be solved in two ways. These include-
• Creating a custom module for overriding the ReadHandler.php Model class
• Writing a script which assigns values to appropriate category attribute

2. Issue: Inability To Update/Edit Catalogue Products
When you try to add or edit a new product at the backend after data migration, you will receive an error message. When explored, you will realise that the error is appearing due to the missing of product attribute media gallery back-end resource model class in Magento 2.
Solution:
Develop a script which fixes media gallery attribute’s backend resource type for making it work.

3. Issue: Category URLs Are Not SEO Friendly
Magento categories are a great way to organise and sort the products. However, you may face a unique issue with category URLs. When Magento 2 creates URLs for categories at the time of saving them, you will notice that these URLs are not SEO friendly. What’s more, even running an indexer will not help.
Solution: Develop a custom script for generating SEO friendly URLs for categories in the platform.

4. Issue: Back-End User Roles Resource Tree Not Getting Displayed
This is another key challenge which you will be facing after migrating to Magento 2. While trying to add a new user role in the Magento back-end, you will notice the role resource tree not being shown in the role resource tab.
Solution: Simply create a custom module for overriding the user role and fix this issue.

5. Issue: Customer Admin Grid In Back-End Starts Giving Empty Records

After migrating to Magento 2, you will notice the customer admin grid in back-end giving empty records. On checking the database, you will find that all data of the customers were migrated properly. But, even after re-indexing, the customer flat table fails to get updated. When investigated, you will find that the missing of columns from the custom-entity table is the reason behind the cause of the issue.
Solution: write a new script for updating the customer entity table and do the re-indexing.

6. Issue: Inability To Edit Products From The Admin
Magento comes with an easier process for updating or adding product details to suit the needs of the end-user. During the migration to Magento 2, you will face the challenge of editing any product since it will keep throwing error messages.
Solution: To fix this issue, consider developing a custom module for overriding the configurable price.

7. Issue: Failure To Create Invoice In Admin
The invoice creation process of Magento 2 converts the temporary sales order into a permanent record which is beyond cancellation. Usually, orders are shipped and invoiced only when the payment is received. However, if it is a purchase order, it can be shipped and invoiced even before the payment is received. But, you will come across an issue in invoice functionality where the admin was unable to generate an invoice for orders.
Solution: You will figure out that it is the tables which are responsible for the failure of invoice creation. Once you add the right column to the table, it will start working perfectly.

8. Issue: Checkout Button In Minicart Is Not Clickable
Recently, the checkout button in Magento 2 has undergone numerous changes and improvements to its general flow and visual appeal. The platform is now driven with KnockoutJS and JavaScript.
You may face an issue with the checkout in Minicart since it does not work after migration. As the button is not clickable, you may not be able to proceed to the checkout. However, you can reach the check out page by clicking on the shopping cart page’s checkout button.
Solution: You need to develop a custom module for overriding the cart action. This will make the checkout button in mini cart clickable.

9. Issue: Failure To Add Grouped Products To Minicart
Even after you have successfully migrated to Magento 2, you may face challenges with the Grouped products. When you try adding the Grouped products to cart, it will get added only to the shopping cart. Though the updated subtotal may be shown in the Minicart, the product details will not be added.
Solution: Get a custom module developed. Ensure that it overrides the action of the cart to show the added products in the mini cart.

10. Issue: Inability To Place Orders From Sub Stores
After migrating to Magento 2, you will not be able to place orders in sub-stores, create shipments and order invoices from the back-end. Since the system fails to generate order increment id for creating orders, this issue arises.
Solution: You can write a script for updating the Magento 2 database. This will help you create new sequence tables for the sub-stores.
These are some of the issues which you can be certain of facing when migrating to Magento 2 from Magento 1. Even when migrating from other CMS (OpenCart, WordPress, WooCommerce or PrestaShop) to Magento 2, these may be the challenges you will come across. Fix any issue with the above mentioned solutions and make the most of Magento 2 by migrating to this platform easily.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit